Vi stödjer musikhjälpen 2018 - Alla rätt att funka olika

ALLA HAR RÄTT ATT FUNKA OLIKA

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang, där
vi varje vinter lyfter en undangömd mänsklig katastrof genom en veckas dygnet runt-sändning i P3 och SVT Play. I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i

en svensk stad. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig. Som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”. Människor med funktionsnedsättning är bland världens mest marginaliserade grupper. Av omkring en miljard personer bor 4 av 5 i låg- och medelinkomstländer där undernäring, vitamin- brist, sjukdom och skador är vanliga orsaker. Med funktionsnedsättning fastnar många i fattigdom för att de saknar möjlighet att försörja sig och stängs ute från samhället på grund av hinder och stigman.

Många barn och unga med funktionsnedsättning lever isolerat, utan kontakt med omgivningen och är helt beroende av familjemedlemmar. Enligt uppskattningar går så många som 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan. I riktigt fattiga familjer kan i värsta fall barnets behov av mat och omsorg prioriteras bort.

FN:s mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs så sent som 2006. Viktiga steg har tagits, inte minst för att människor med funktionsnedsättning har kämpat för sina rättigheter, men ett stort arbete återstår. Genom Musikhjälpen kan projekt stödjas som jobbar för inkluderande skola och vård och ökad kunskap i samhället, såväl som med riktade insatser i form av stöd till familjer, rehabilitering och hjälpmedel.

Musikhjälpen har funnits i Sverige sedan 2008. Det är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Bidra du med!

gå till musikhjälpen.se och läs vidare: https://sverigesradio.se/musikhjalpen

Relaterade artiklar

Om du gillade denna artikel, titta gärna genom våra andra artiklar nedan:

Gå till arkivet
Gå till startsidan

Jag vill veta mer, kontakta mig så snart som möjligt